Halk arasında göz tansiyonu ya da ‘Karasu Hastalığı’ olarak bilinen glokom göz içi basıncını sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirlerinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaşça daralır. Göz tansiyonu erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalık olduğunu belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Hikmet Tutarlı, yaş aralığının ise yeni doğan bebekten ileriki yaşlara kadar olabileceğini belirtirken, çoğunlukla erkek ve 40 yaş üstü bireylerin daha fazla risk altında olduğunu söyledi.
BELİRTİLERİ KIZARIKLIK VE AĞIRLIK HİSSİ!
Göz tansiyonu hastalığının yeni doğandan ileri yaşlara kadar her yaş gurubunda görülebilme durumumun olduğunun ve sinsi bir şekilde kendini fark ettirmeden ilerlediğini belirten Op. Dr. Hikmet Tutarlı, hastayı hekime götüren bir takım şikâyetlerin olduğunu da belirtti. Hastalığın ilerleyen dönemlerde görme alanın daralması, görmenin bulanıklaşması, göz çevresindeki ağırlık hissi ve kızarıklıkların oluşması ise glokom hastalarını hekime götürdüğünü söyledi. Ayrıca ailede glokom hastalığı bulunan bireyler, miyop hastalar ve diyabetik rahatsızlıkları olan kişilerin göz tansiyonuna yakalanma riski diğer bireylerden daha fazla.
DAMLA VEYA LAZERLE TEDAVİ EDİLİYOR
Glokomun ilk evrelerinde damla ve ilaç tedavisi mümkünken ilerleyen evrelerinde ise lazer operasyonla hastanın göz tansiyonunun normal sınırına çekebilmem mümkün olabiliyor. Damla ve ilaç yöntemi hastada sonuç vermez ise lazer operasyon ile gözyaşı kanallarını açma yöntemi uygulanabiliyor. Göz tansiyonu olan kişilerde görme kaybını geri getirmenin çok zor olduğuna değinen Dr. Tutarlı, göz tansiyonuna bağlı körlük oranının dünyada azımsanamayacak düzeyde olduğunu ve tedavi edilmediği zaman kalıcı görme kayıplarına sebep olduğu konusunda uyardı.