Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kümelenme ve Ur-Ge projeleriyle sektörlerin ‘Ortak Akıl’ kültürüyle büyümesini ve şirketlerin ihracatçı kimliği kazanmasını sağlıyor. Katma değerli üretimiyle Türkiye’nin dış ticaretine en fazla katkı sağlayan şehirlerden olan Bursa’da son 4 yıllık süreçte 40’a yakın projeyi hayata geçiren BTSO, 5 ayrı sektörde faaliyet gösteren kümelenme gruplarıyla da sektörleri geleceğe hazırlayacak çalışmalar gerçekleştiriyor. BTSO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kimya Kümelenmesi, 2018 yılındaki ilk toplantısını BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ve küme üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdi.
KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACAT ARTIŞI
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, kümelenme organizasyonları ile firmaların ortak bir hedef doğrultusunda güçlerini birleştirdiğini ve sektörlerinin büyümesini sağladığını kaydetti. Bursa’da geçtiğimiz yıl kimya sektöründe yüzde 8 artışla 430 milyon dolara yakın ihracata imza atıldığını ifade eden Duran, 2018 yılının ilk ayındaki sektör ihracatının ise yüzde 38 artarak 40 milyon dolar gerçekleştiğini söyledi. Bursa ekonomisinin en önemli üretim kalemlerinden biri olan kimya sektöründe Ur-Ge ve kümelenme faaliyetlerinin performansının her geçen dönem arttığını kaydeden Duran, “BTSO olarak kentimizin ihracat hedeflerine ulaşmasını sağlayacak önemli projelere imza atıyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın desteklediği Ur-Ge projelerinin yanı sıra kümelenme projeleri de şirketlerimizin ihracat noktasında yeteneğini güçlendiriyor” dedi.
“BTSO SAYESİNDE DIŞ TİCARET DEPARTMANI KURMA KARARI ALDIM”
Kimya Kümelenmesi Üyesi Hüseyin Yılmaz, BTSO’nun sektörlerin ihracat odaklı büyümesine büyük katkı sağladığını söyledi. Özellikle Ur-Ge ve kümelenme projeleri kapsamında gerçekleştirilen yurt dışı programları, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin firmasının ihracata yönelmesine katkı sağladığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır iç piyasaya ürün gönderiyordum. İhracatı aklımın ucundan bile geçirmedim ama şimdi farklı bir vizyona sahibim. Bu projeler bana yeni ufuklar kazandırdı. Firma olarak geldiğimiz bu noktada şirket bünyesinde dış ticaret departmanı kurma kararı aldık. BTSO’nun katkısı ile ihracat yaparak, kentime ve ülkeme daha fazla değer katmak istiyorum.”
Sektör temsilcisi Muammer Sağlam, BTSO’nun özellikle uzay, havacılık ve savunma sanayisine yönelik başarılı Ur-Ge ve kümelenme faaliyetleri gerçekleştirdiğini belirterek, “Otomotiv, makine, tekstil ve kimya gibi sektörlerde büyük bir tecrübeye sahip kentte, uzay havacılık ve savunma sektörlerinin payı oldukça düşüktü. BTSO, bu projelerle şirketleri harekete geçirdi” ifadelerini kullandı.