Tek suçlu şirket yönetimi

Nakit yönetiminin yüzde 100 şirket yönetimi sorumluluğunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göksel Yücel, “Nakit yönetimi kötüyse bunun tek bir sorumlusu vardır. O da şirketin yönetimi. Başka kimseye asla suç atılamaz. Ama kar öyle değil” dedi. Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Yücel’in sunumunda, ‘Finansal Raporlama, Nakit Akış Tablosu ve Fon Akış Tablosu’ konulu seminer düzenlendi. BSMMMO Hizmet Binası’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Oda Yönetim Kurulu Saymanı Fikri Yazkili, “Değerli hocamızın sunumunda finansal raporlama, nakit akış tablosu ve fon akış tablosuna ilişkin ayrıntılı bilgi edineceğiz. Bu konudaki teorik bilgilerimizi şöyle bir yoklayacak olursak; finansal raporlama, bir işletmenin belli bir muhasebe dönemindeki durumu, performansı ve fon akışı ile ilgili finansal verilerin sunulmasıdır. Bu yönüyle de bu tabloların üç amacı vardır. İlgililer için karar almada yararlı bilgiler sağlamak, gelecekteki nakit akımlarının değerlendirmesinde yararlı bilgiler sağlamak ve varlıklar, kaynaklar ile bunlardaki değişikliklerle işletme faaliyet sonuçları hakkında bilgi sağlamaktır” dedi.

“KAR AZALIRSA SORUN YÖNETİMDE DEĞİL”

Oda faaliyetleri hakkında da kısaca bilgilendirme yapan Oda Yönetim Kurulu Saymanı Fikri Yazkili, sözü sunumunu yapmak üzere İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Yücel’e bıraktı. Sunumunda finansal raporlama, nakit akış tablosu ve fon akış tablosuna ilişkin ayrıntılı bilgi veren İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Yücel, ekonomik durum değerlendirmesi ve enflasyon yorumu da yaptı. Prof. Dr. Göksel Yücel, nakit yönetiminin önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi: “Nakit yönetimi kötüyse bunun tek bir sorumlusu vardır. O da şirketin yönetimi. Başka kimseye asla suç atılamaz. Nakit yönetimi yüzde 100 şirket yönetimi sorumluluğundadır. Ama kar öyle değil. Eğer ekonomik kriz olur da satışlar düşerse ve bunun sonucunda kar azalır ise bu yönetimin neden olduğu bir durum değildir.”

“TABLOYU DAKİKALAR İÇİNDE HAZIRLAYABİLİRSİNİZ”

“Bir şirketi analiz ederken, sacayağı gibi bakmak lazım” diyen Prof. Dr. Göksel Yücel, bu ayakların neler olduğu hakkında meslek mensuplarını bilgilendirdi. Konuşmasında, bir şirketin nakit akış tablosunu hazırlamak için gerekli bilgi ve belgelerden de bahseden Prof. Dr. Göksel Yücel, “İsterse şirket, dünyanın en büyük şirketi olsun. Bir şirketin nakit akış tablosunu dakikalar içinde hazırlayabiliriz. Bunun için gereken dört şey vardır. Bunlar; yıl sonu bilançosu, yılbaşı bilançosu, cari yılın kar-zarar gelir tablosudur. Bu üç tablo varsa birazcık da muhasebe bilgisi lazım. Bu dördü ile şirketin nakit akış tablosunu dakikalar içinde hazırlayabiliriz.” BSMMMO Hizmet Binası’nda düzenlenen seminer, BSMMMO Yönetim Kurulu Saymanı Fikri Yazkili’nin günün anısına Prof. Dr. Göksel Yücel’e plaket takdim etmesiyle sona erdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz